Viewpoints Performance Training

Από τον αυτοσχεδιασμό, στην ανατροφοδότηση και τη σκηνική σύνθεση.
Με την Άντζελα Δεληχάτσιου.

Ένας κύκλος εργαστηρίων δέκα συναντήσεων, βασισμένος στην τεχνική των Viewpoints, ως μέθοδο αυτοσχεδιασμού και δημιουργίας σκηνικού υλικού στο θέατρο και την περφόρμανς.

Τα Viewpoints, που δημιουργήθηκαν από την Mary Overlie και αναπτύχθηκαν ως θεατρική τεχνική από την Anne Bogart, είναι μία μέθοδος αυτοσχεδιασμού που βασίζεται στις βασικές αρχές του χώρου, του χρόνου, και της κίνησης. Διευρύνουν την αντίληψη της κίνησης, της παρουσίας και της αλληλεπίδρασης του performer με τον χώρο, τον χρόνο και την υπόλοιπη ομάδα.

Στο εργαστήρι έχουμε σαν βάση την εξάσκηση με τα Viewpoints ως εργαλείο αυτοσχεδιασμού. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τους τρόπους που επιλέγουν και αναπτύσσουν στιγμές αυτοσχεδιασμού, δημιουργώντας υλικό με σκοπό τη σκηνική σύνθεση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ενθαρρύνεται η ανάπτυξη επικοινωνίας στην ομάδα, τόσο σκηνικά, όσο και στο πλαίσιο της ανατροφοδότησης. Τα Viewpoints λειτουργούν ως θεατρικό λεξιλόγιο που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να επικοινωνούν επί σκηνής και εκτός.

Τίθενται τα ερωτήματα: Πώς βλέπω αυτό που συμβαίνει επί σκηνής μέσω της αντίληψης των Viewpoints; Πώς οδηγούμαι από τον αυτοσχεδιασμό στη σκηνική σύνθεση; Πώς προάγω τη δημιουργική ανατροφοδότηση μέσα στην ομάδα; Πώς επικοινωνώ την ιδέα μου στην ομάδα και πώς η ομάδα αποφασίζει;

Καλλιεργείται η αίσθηση του ensemble, όπου η συνεργασία όλων των μελών δημιουργεί έναν χώρο όπου μπορεί να προκύψουν πρωτότυπες σκηνικές συνθέσεις. O κύκλος συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με μία ανοιχτή παρουσίαση της έρευνας.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηθοποιούς, περφόρμερ, χορευτές, σκηνοθέτες, χορογράφους, και όσους ενδιαφέρονται για τη σκηνική σύνθεση. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

“This work does not have a pre-existing idea of what theater is, how it should be created, what it should say or how it should say it. In entering this work the artist finds that they take possession of the stage and are anchored in its realities free of the opinions of others about how to make theater.”
Mary Overlie

Πότε: Πέμπτες, 7:00μμ-9:30μμ, από 6 Οκτωβρίου μέχρι 8 Δεκεμβρίου

Πού: Cloud Gate: Open Space Workshop, Κολωνίας 27, Νέα Σμύρνη

Συντονίζει η Άντζελα Δεληχάτσιου με βοηθό τη Δήμητρα Σκέμπη.

Η συντονίστρια:
Η Άντζελα Δεληχάτσιου εκπαιδεύτηκε στα Viewpoints από τον Wendell Beavers στο Naropa University. Αποφοίτησε µε MA in Acting από το Song of the Goat Theatre Πολωνία/Manchester Metropolitan University, με MFA in Contemplative Performance από το Naropa University, και με ΒΑ in Social Studies από το Harvard University. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Open Nature performance lab & praxis, σκηνοθέτις, ηθοποιός-περφόρμερ, και εκπαιδεύτρια σωματικού θεάτρου. Από το 2012, ζει στην Αθήνα, σκηνοθετεί και συν-δημιουργεί θεατρικές παραστάσεις βασισμένες στις τεχνικές του σωματικού, devised, και site-specific θεάτρου. Έχει παρουσιάσει έργα της στο Φεστιβάλ Λυκαβηττού, Πεδίον του Άρεως, Chimeres.Space, Handmade and Recycled Festival, Θέατρο Underground, Φεστιβάλ Κουρδιστό Μανταρίνι, καθώς και στην Αμοργό.

Η βοηθός συντονίστρια:
H Δήμητρα Σκέμπη σπούδασε Devising Theatre and Performance στο London International School of Performing Arts” (Lispa) και υποκριτική στη δραματική σχολή “Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος”. Έχει καταρτιστεί στο αντικείμενο της εμψύχωσης και ενδυνάμωσης ομάδων και είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονου χορού, contact improvisation, καθώς και σεμινάρια υποκριτικής, κλόουν, κίνησης και αυτοσχεδιασμού. Έχει παρακολουθήσει επίσης σεμινάρια εκπαιδευτικού δράματος, τεχνικών θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εργάζεται ως ηθοποιός/περφόρμερ, βοηθός σκηνοθέτη και εμψυχώτρια ομάδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η Άντζελα Δεληχάτσιου και η Δήμητρα Σκέμπη έχουν συνεργαστεί σε μία σειρά από τρεις site-specific performances, Διάλειμμα Χαράς, Κάθε τι μια φορά, Ερπετό γλυκόπικρο, όπου χρησιμοποιήθηκαν τα Viewpoints ως εργαλείο δημιουργίας υλικού. Συνεχίζουν την εμβάθυνση και κατανόηση των τεχνικών του σωματικού θεάτρου, καθοδηγώντας σεμινάρια έρευνας με θέμα τις τεχνικές του αυτοσχεδιασμού και της σκηνικής σύνθεσης.

Ευχαριστούμε για τη χρήση της εικόνας τον John Bicknell: Ascent 2003 : 165cm x 203cm : oil on canvas: Private collection Athens ©️2003 John Bicknell